STORLEKAR

Packningar som används i flänsförband följer standarddimensioner där ID (innerdiametern) på röret samt tryckklassen styr dimensionerna. Normalt används flänsar enligt europeisk, EN 1514-1 eller amerikansk, ANSI B 16.21 standard. Beroende på vilken typ av fläns som packningen skall täta, används en Inner Bolt Circle-packning eller en fullflänspackning. PetroSeal kan även leverera packningar för andra applikationer än standardflänsar.

EN 1514-1 (mm) ANSI B 16.21 (TUM)

Flänstyper

Olika typer av flänsar har olika geometrier, tryck- och temperaturkrav samt andra unika egenskaper som påverkar tätningens prestanda. Att matcha rätt planpackning till rätt flänstyp är avgörande för att uppnå en säker och pålitlig tätning.

För varje typ av fläns, finns det specifika planpackningar som är utformade för att passa optimalt. Dessa packningar kan ha olika material, tjocklekar och geometrier för att anpassa sig till de särskilda krav som varje flänstyp ställer.

Nedan är ett axplock på de vanligaste flänstyperna samt vilken typ av plackpackning som passar.

PLAN FLÄNS

Fullflänspackning (FF-packning).

FÖRHÖJD FLÄNS

IBC-packning (Inner Bolt Circle)

ÖVERLAPPANDE FLÄNS

IBC-packning (Inner Bolt Circle)

RTJ-FLÄNS

Ringpackning (vanligtvis i metall, vid högre tryck)

HANE & HONA

IBC-packning (Inner Bolt Circle)

TUNGA & SPÅR

IBC-packning (Inner Bolt Circle)

TEMPERATURER

Det är viktigt att tänka på vilka temperaturer planpackningen kommer att utsättas för under drift. Om en planpackning utsätts för en högre eller lägre temperatur än vad dess material är utformat för kan det leda till en försämrad tätning och i värsta fall till att den spricker. Därför är det viktigt att välja rätt material utifrån temperaturkraven på applikationen.

Tänk på att temperaturresistensen kan förändras beroende på vilket tryck tätningen är utsatt för. Illustrationen visar endast en generell temperaturresistens för respektive material.

Ladda ner excel

MEDIARESISTENS

Såsom temperaturen påverkar materialets motståndskraft, kan även medieresistensen variera, bland annat beroende på det aktuella tryck som planpackningen utsätts för. Tabellen visar en generell bild av materialets medieresistensens. Utöver detta kan olika planpackningar i samma material vara specifikt framtagen för olika ämnen. Är du osäker, kontakta oss för konsultation.

Ladda ner excel

TRYCKRESISTENS

Systemtrycket där packningarna skall användas avgör vilka material som kan användas för respektive applikationer. Det maximala trycket som anges för respektive material skall anses som ett riktvärde och faktorer som dynamisk påverkan samt tryckstötar behöver också tas med när man väljer material.

LADDA NER EXCEL